10 savjeta za uspješno vođenje pizzerije ili restorana

Da biste uspjeli tamo gdje su mnogi posrnuli u svom poslovanju poželjno je imati na umu deset bitnih savjeta koje trebate ispoštovati za uspješno vođenje pizzerije

 Otvoriti restoran i održati posao na nivou nije nimalo lako s obzirom na činjenicu da većina restorana je prisiljena na zatvaranje u prve tri godine poslovanja. Na sreću pizza je jedna od omiljenih jela na jelovniku tako da imate u startu prednost i predispozicije za uspjeh u odnosu na druge restorane. 

1. Pravite dobru pizzu
Prva i najvažnija stvar koju trebate prilikom pokretanja pizzerije je dobra pizza. Izaberite dobre kuhare ili koristite stari obiteljski recept koji se prenosi generacijama. Za one koji nemaju tako čvrste temelje, postoji nekoliko osnovnih tipova pizza koje možete izabrati za ponudu u svojoj pizzeriji.

2. Odlučite se između franšize i neovisnog rada.
Ostati neovisan znači da u potpunosti kontrolirate svoj posao i svoj brend što mnogi vlasnici restorana preferiraju. Međutim franšize već imaju izgrađen imiđ i svoj brend tako da pokretanje ovakvog načina poslovanja je manje rizično. Vodenje pizzerije je u svakom slucaju veliki zadatak koji treba uraditi na najbolji mogući način. 

3. Procijenite svoje troškove pokretanja pizzerije
Puno novih vlasnika restorana podcjenjuju koliko košta otvoriti restoran. Da bi se izradio plan za nepredviđene troškove, potrebno je uračunati dodatnih 15 do 25% na svoj proračun što će pomoći da se provučete kroz presudne prve godine poslovanja.

4. Ponudite isporuku
Činjenica je da mnogi ljudi uživaju u mogućnosti da dobiju pizzu u svoj dom u roku od sat vremena. Svakog dana u Hrvatskoj se dostavi veoma mnogo pizza pa imajte na umu da je ova opcija gotovo neizostavna u vašem poslovanju.

5. Ponudite više od pizze
Jako malo restorana opstane ako nudi ograničen broj jela. Mnoge pizzerije nude kalcone, paste i ostalu talijansku hranu. Jako puno ljudi voli talijansku hranu tako da su mogućnosti i izbori jela za ponudu veliki.

6. Zaključite cijenu potrošne robe
Sir i brašno su sastojci koji se najviše koriste u proizvodnji pizza. Nažalost cijene ovih osnovnih namirnica variraju na dnevnoj bazi što može imati efekta na konačni profit. Za bolju kontrolu troškova napravite ugovor s dobavljačem o konstantnoj cijeni osnovnih roba bez obzira na promjene cijena na tržištu.

7. Kontrolirajte porcije
Kontrola veličine porcija je neophodna za kontrolu troškova za namirnice, smanjenje ostataka te omogućava uniforman jedinstven proizvod. Koristite restoranske vage za mjerenje namirnica za tijesto, mjerne šalice za nadjeve i dodatne sastojke kako biste se osigurali da ne gubite novac zbog previše gljiva na pizzi.

8. Snadbjevajte mase
Ako imate dostavu u vašoj pizzeriji onda neće biti problem raditi i catering. Škole, uredi ili bilo koji događaj je popraćen gladnim ljudima koje treba nahraniti. Na mnogim zabavama možete očekivati da će te biti posluženi s dva ili tri komada pizze po osobi. Također možete uključiti u catering menu neka druga jela iz vaše ponude po sniženim cijenama.

9. Osigurajte vaše vozilo za dostavu i dostavljača
Ugostiteljski objekat koji vrši dostavu treba voditi računa da ima policu osiguranja za dostavno vozilo i dostavljača te da se na taj način osigura od mogućih nezgoda u prometu.

10. Budite oprezni s popustima
Gosti pizzerija su navikli na kupone o popustima koje dobivaju u svojim kutijama za pizze. To je dobar način za privlačenje gostiju u restoran u ovim teškim ekonomskim vremenima. Međutim preveliki popusti koji traju dugo će se uveliko odraziti na vašu konačnu dobit. Također, stalni popusti nisu dobra reklama za vaš restoran. Ako imate potrebu za popustima uradite to u ograničenom vremenu da osigurate svoj brend i sigurnu dobit.  

Piše: ,ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od autora POS Sector fiskalne blagajne za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...