Nove Michelin zvjezdice. Ima li restorana ili hotela sa naših prostora u ovoj dodjeli?

I ove godine, inspektori Michelin vodiča putovali su kroz 20 zemalja u potrazi za najboljim hotelima i restoranima svih stilova, veličina i različitih cijena za nove michelin zvjezdice. U svom 32 izdanju, Michelin vodič za Evropu nudi izbor od 3728 objekta, koju čini 2.154 restorana i 1574 hotela.

Jedna od lijepih vijesti je da je Poljska dobila svoju prvu Michelin zvjezdicu za Wojciech Modest Amaro u Varšavi. Također i Štokholm je dobio svoje prve zvijezde odnosno, nove michelin zvjezdice za dva restorana Gastrologik i Ekstedt.

Za posjetioce restorana koji žele dobro jesti uz razumnu cijenu, Michelinovi inspektori koji rade anonimno, otkrili su 54 nova Bib Gourmand restorana, što sada čini ukupno 265 Bib Gourmand restorana. Ime nove titule u Michelinovom vodiču nastao je po skraćenoj verziji od Bibendum (maskota Michelin vodiča), a dodjeljuje se za restorane koji predstavljaju izvrstan omjer cijene i kvalitete ponude i usluge.


Popis novih zvijezda:

Nove dvije zvijezde:

  • Geranium, Kopenhagen
  • Tim Raue, Berlin
  • Süllberg - Seven Seas, Hamburg
  • Villa Merton, Frankfurt na Majni
  • &samhoud places, Amsterdam
  • Aan de Poel, Amsterdam
  • Enoteca, Barcelona
  • Moments, Barcelona
  • Sketch (The Lecture Room & Library), London

Nove prve zvijezde:

  • Dom Beisl, Beč
  • Va Doux Vent, Brisel
  • Kadeau, Kopenhagen
  • L'Effervescence, Lion
  • Le Sergent Recruteur, Paris
  • Itinéraires, Paris
  • L'Instant d'Or, Paris
  • Il Carpaccio, Paris
  • La Cuisine, Paris
  • 114, Faubourg, Paris
  • La Dame de Pic, Paris
  • Gavroche, Strazburg
  • En Marge, Tuluz
  • La poêle d'or, Keln
  • Weinsinn, Frankfurt na Majni
  • Lafleur, Frankfurt na Majni
  • gourfleets, Hamburg
  • SE7EN OCEANS, Hamburg
  • Yosh, Štutgart
  • Schlossgarten Gourmetrestaurant Bernhard Diers, Štutgart
  • Hytra, Atina
  • Locks Brasserie, Dablin
  • Vun, Milano
  • La Terrazza, Rim
  • Pipero al Rex, Rim
  • Metamorfosi, Rim
  • Magorabin, Torino
  • Vo, Torino
  • Bord'Eau, Amsterdam
  • HanTing Cuisine, Hag
  • Atelier Amaro, Varšava
  • Belcanto, Lisabon
  • Lluerna, Barcelona
  • Koy Shunka, Barcelona
  • Nectari, Barcelona
  • Dos Palillos, Barcelona
  • Ricard Camarena, Valencia
  • Sjömagasinet, Geteborg
  • Ekstedt, Štokholm
  • Gastrologik, Štokholm
  • CLOUDS, Cirih
  • Alyn Williams at the Westbury, London
  • St John, London
  • Dabbous, London
  • Trishna, London
  • Launceston Place, London
  • Tom Aikens, London
  • St John, London
  • Medlar, London

Da podsjetimo kako smo i ranije pisali, vodič ima svoj osobni sistem sa kojim vrednuje najbolje hotele i restorane u odnosu na cijenu.

Bitni kriteriji za restorane su:

  1. kvaliteta proizvoda
  2. vještina stvaranja mirisa i kuhanja
  3. originalnost kuhinje
  4. cijena (lokalni standardi određuju prosječnu cijenu)
  5. dosljednost posjetilaca

Zvijezde dobivaju restorani sa najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, a zvijezde samo ocjenjuju ono što je servirano ne uzimajući u obzir interijer, dekoracije, kvalitetu usluge i postavljanje stolova. Standardizacija ne postoji kao kriterij kvaliteta već samo kvaliteta na različitim nivoima. Ovim načinom ocjene kvalitete se izbjegava standardizacija i mogućnost da se restorani kopiraju ili budu slični jedan na drugi.

Michelin-ov inspektor ocjenjuje restorane tako što u tajnosti dođe u restoran i prati sve što se dešava, vodeći se po pet osnovnih kriterija. - kvalitetu sastojaka, vještini pripreme hrane i kombinaciji začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane i pristupačnosti cijene.

Prijavu za posjetu inspektora i moguće dobivanje Michelin zvijezde možete uraditi preko službene web stranice Michelin vodiča http://www.michelinguide.com/ slanjem e-maila.

Odgovor o posjeti inspektora nećete dobiti, jer inspektori dolaze i posjećuju restoran anonimno bez najave. Ako je hrana je stvarno odlična, dolaze i po drugi put. Nakon toga se sastaje tajno žiri koji odlučuje dobiva li restoran zvijezdu ili ne. U prijavi su veoma bitni i posjetioci/gosti koji šalju svoje nominacije za Michelin zvijezde.

Na žalost, kao i u dosadašnjim izdanjima Michelin vodiča, sa naših prostora, bilo da se radi o restoranima ili hotelima nema još prve zvijezdice .

 

Piše: ,ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od autora POS Sector fiskalne blagajne za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...