Konobarska Biblija: 101 savjet kako biti dobar konobar (I dio)

Konobarisanje i pravila konobarisanja su odraz tradicije, kulture i poštovanja, kako gosta tako i zanimanja konobara koji radite. Veoma su stara i tu ne treba izmišljati „toplu vodu“. Kako biti dobar restoranski konobar i savjete za određene situacije od samog početka sa prijemom gosta pa do ispraćaja gosta lijepo je sročio i napisao Bruce Bushel, te su ovih 101 savjeta za restoranske konobare postali konobarska „biblija“. Vjerujem da će te svakako pročitati i primijeniti ove jednostavne savjete i učiniti da se osmjeh zadovoljstva pojavi na licu vašeg gosta i vas.

 
  1. Ne dozvolite da bilo tko uđe u restoran bez dobrodošlice.
  2. Ne dozvolite da se netko tko je došao sam osjeća neugodno. Nemojte ga pitati da li očekuje nekoga.
  3. Nikada nemojte odbiti smjestiti tri gosta zato što četvrti još nije došao.
  4. Ako stol koji su gosti rezervirali još nije spremljen za njih, ponudite goste besplatnim pićem ili grickalicama. Oni su možda umorni, gladni ili žedni, a to što stol još nije slobodan nije njihova greška.
  5. Stolovi treba da budu sređeni, a ne da gosti to od vas traže. Sredite ih prije dolaska gostiju.
  6. Nemojte da nagovarate goste u smislu „Donijet ću vam vodu u boci, umjesto obične vode sa česme“ Budite neutralni
  7. Ne reklamirajte sebe! Bez šala, bez flertovanja, bez umiljavanja.
  8. Ne prekidajte razgovor, bez obzira na razlog. Sačekajte pravi trenutak.
  9. Nemojte da recitirate ponudu sa jelovnika prebrzo, niti automatski, ali ni previše dramatično. Ne govorite monolog, niste na audiciji.
  10. Nemojte da forsirate ono što se vama osobno sviđa, dok nabrajate specijalitete kuće.
  11. Nemojte na silu nuditi jastoga. To znači da ne bi trebalo da kažete: „Samo su nam dva jastoga ostala“. Čak i ako jesu ostala samo dva.
  12. Nikada ne dodirujte vrh čaše.
  13. Čaše za vino držite samo za njezinu „peteljku“, a pribor za jelo samo za dršku.
  14. Kada upitate: „Jeli sve bilo u redu“?, sačekajte i odgovor. Nemojte da gost pomisli da ste to upitali samo radi reda. Ispravite ako nešto nije u redu.
  15. Nikada nemojte reći: „Ne znam“, a da odmah ne dodate „Provjerit ću“
  16. Ako netko zatraži još sosa, sira ili majoneze, donesite mu posebnu posudicu. Vi nemojte dosipati. Neka se gosti posluže sami.
  17. Nemojte nositi prazan tanjur ispred gosta dok ostali jedu. Čekajte, čekajte, čekajte.
  18. Treba uvijek da znate tko je što naručio, prije nego počnete jela spuštati na stol. Bez pitanja: „Za koga su školjke“
  19. Ponudite gostima maslac ili maslinovo ulje uz kruh.
  20. Nikada ne odbijajte zamijeniti neko povrće s nekim drugim.
  21. Nikada ne iznosite na stol nešto što po vašem mišljenju izgleda loše.
  22. Ako netko nije siguran pri odabiru vina, pomozite mu. Ako treba pozovite nekoga tko je veći poznavalac vina da preporuči, ili mu ponudite da proba samo čašu vina.   

Ovo je I dio konobarske biblije. U narednom periodu objavit ćemo i ostala tri dijela. Do skorog viđenja :)

Drugi dio konobarske biblije možete pročitati na linku: Konobarska Biblija II dio

 

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...