Da li tableti (ipad) mogu i treba da zamijene tradicionalne jelovnike i konobare u restoranima

Jedna od novosti iz oblasti ugostiteljstva sa velikim brojem diskusija je tema primjena novih tehnologija. Ipad odnosno neki drugi tablet umjesto tradicionalnih jelovnika povod je brojnih diskusija (za i protiv). Šta dobivamo a šta gubimo primjenom ove tehnološke spravice svakako je vrijedno znati i uzeti u obzir.

 Ipad je tablet, dimenzija poput većine jelovnika, no ono sto ga čini superiornijim je mogućnost prikaza informacija gostima koje nemožemo u jedan tradicionalni jelovnik staviti. Lijepi vizualni prikaz jela sa brojem kalorija, predložene kombinacije vina sa ostalim jelima kao i real time narudžba samo su jedan od mogućnosti koje možemo dobiti sa korištenjem tableta. Prema zadnjim statistikama u svijetu prodaja vina npr u Bones restoranima korištenjem tableta kao vinske karte povećala se za 20% u zadnjih šest mjeseci. Ovo je ogroman napredak u jednoj oblasti ugostiteljstva i nikako ga ne smijemo zanemariti. No šta je to što korisnike stavlja u dva tabora sa jasno definisanim stavovima za i protiv predočit ćemo u narednom dijelu.

Argumenti korisnika koji su protiv i za uvođenja tableta umjesto standardnih jelovnika su slijedeći :

PROTIV

• Gubi se tradicionalna komunikacija između konobara i gosta i osjećaj uzbuđenja kada naručujemo
• Korisnici ne žele da se osjećaju "sterilno" radeći sa mašinama kao u uredu
• Veoma lako je ukrast tablet što i nije tako jeftino
• Popravka oštećenja na uređaju puno su skuplja nego korištenje papira
• Briga oko punjenja baterije i mogućnosti da nestane baterije u sred posla predstavlja dodatno opterećenje
• Kako znati koji je sto šta naručio ako se tableti pomiješaju, a nisu definirani sa stolom kojem pripadaju
• Eliminira se potreba za konobarom sa svojom osnovnom funkcijom i osobnošću. Konobar postaje nosač narudžbe koju je klijent naručio putem tableta
• Igranje igara na tabletima nije za restorane
• Restoran gubi osnovni karakter gostoprimstva i komunikacije sa korištenjem novih tehnologija poput ove

ZA

• Mogućnost odabira jela po količini kalorija ili namirnicama samo jednim klikom
• Ako može biti tanak kao jelovnik onda je svakako u redu
• Jela i vina koja su potrošena u dnevnom poslu automatski više nema u ponudi
• Moguće je kombinirati jela i pića na osnovu sume(proračuna) koju klijent želi potrošiti, a zatim i kombinirati unutar tog proračuna
• Ako klijent ima alergiju na neki od sastojaka bit ce mu ponuđena alternativna narudžba
• Primjena tableta je jeftinija nego plaćanje klasičnih konobara
• Moguće je klijentima nuditi akcije i ponude kroz reklame na tabletu
• Igranje igara dok čekamo narudžbu
• Real time narudžba i plaćanje
• Greške i nesporazumi između konobara i gostiju su stvar prošlosti
• Idealno rješenje za ljude u žurbi

 Ovo su okosnice diskusija za i protiv.

Kako izgledaju aplikacije za tablete pogledajte na slijedećim linkovima http://www.tabletopmedia.com/, http://www.elacarte.com/

 Velike su nedoumice oko toga koga proglasiti pobjednikom. Realno ovdje pobjednika nema. Novo vrijeme donosi nove poglede i nova rješenja. Da li će tehnologija biti opće prihvaćena sa svojim kalkulacijama, optimalnostima i robotikom i istisnuti ljudskost sa svim svojim manama ostavit ćemo vremenu, vremenu u kojem ćemo saznati da li mogu i trebaju tableti zamijeniti tradicionalne jelovnike i uslugu.

Tablet meniji u Japanu dostupni su već više godina u popularnim ugostiteljskim objektima imena “izakaya”

Kako vi vidite budućnost sa tabletima u ugostiteljstvu i koji su vaši stavovi za i protiv?

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...