Upoznajte hranu i napitke koji mogu prisjesti vašim gostima

Zamislite situaciju u kojoj gost koji uživa u vašim pripremljenim delikatesama počne otežano disati, osipati se i pokazivati znake alergijskog šoka i vrtoglavice. Ostali gosti i vi sami ostajete zatečeni u ovoj situaciji neznajući o čemu je riječ ! Da, ovo su moguće reakcije alergije na hranu i napitke, a da vam se ne dogodi da budete ne pripremljeni za ovakvu jednu situaciju pročitajte ovaj blog, saznajte više o ovoj bolesti i spremno dočekajte opisani scenarij.

Alergije na hranu

Alergije na hranu je priznati i rastući svjetski zdravstveni problem. U procentima broj djece sa alergijom na neki sastojak je 4% a odraslih 6%. Sa povećanjem broja ljudi alergičnim na određene sastojke povećava se i potreba da ugostitelji odnosno svi oni koji kao uslugu imaju i pripremanje i prodaju hrane budu educirani o ovom problemu.
Izraz "alergija na hranu" opisuje niz nepovoljnih ili nenormalnih reakcija na hranu u rasponu od umjerenih simptoma alergije do teških ili po život opasnih reakcija. Lijek za ove alergije trenutno ne postoji I jedini način da se spriječe neželjene reakcije je izbjegavanje hrane koja vam izaziva alergije I razumijevanje alergija.

Simptomi alergijskog šoka i crna lista namirnica

Simptomi najtežeg oblika alergijskog šoka su pad tlaka zbog širenja krvnih žila I pojava plave boje kože, te pad otkucaja srca i stezanje bronhija koji mogu doslovce ugušiti čovjeka u roku od nekoliko minuta

Da bi ublažili posljedice i informirali se o ovome zdravstvenom problemu donosimo vam crnu listu hrane koju svakodnevno koristimo, a ima alergijska svojstva za osobe osjetljive na njih:

  • Jaja
  • Mlijeko
  • Senf
  • Kikiriki
  • Plodovi mora (ribe, rakovi, školjke)
  • Sezam
  • Soja
  • Oraščasti plodovi (bademi, indijski oraščići, pistacije, orasi)
  •  Pšenica


Prevencije koje treba da poduzmete i što uraditi ako se alergijski šok dogodi

Sa obzirom na rizike koje donose ovi sastojci kod osoba alergičnim na njih potrebno je da u par koraka povedete računa i smanjite neželjene stresne situacije na minimum.

  • Educirajte osoblje o alergijskim simptomima 
  • Potrudite se da osoblje razumije alergije na hranu i kako oni mogu pomoći u minimaliziranju rizika za alergične potrošače.
  • Uputite osoblje o kritičnim alergijskim namirnicama koje se koriste u vašim jelima i po vašim receptima
  • Obavještavajte osoblje o novim jelima u kojima se nalaze rizični alergijski sastojci
  • Pripremiti plan intervencije sa uputama osoblju i zvanje hitnih službi 

Bolesnika je potrebno postaviti u ugodan ležeći položaj sa podignutim nogama te započeti terapiju kisikom putem nazalne sonde ili maske, te organizirati brzi transport bolesnika u najbližu hitnu službu ili bolnicu.
Cijena jedne ovakve boce sa kisikom i maskom je oko 300 KN u Hrvatskoj i 60 KM u Bosni I Hercegovini.

 

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...